tisdag, maj 29, 2007

Filmfestfenomenet



Du är på fest och människor beter sig som idioter. De skränar, skrålar med i tragiska hitlåtar med armarna om varandra, rör sig på ett överdrivet sexualiserat sätt, snurrar runt och spiller öl på varandra.

Du kanske tror att det skall vara så här och det är inte så konstigt. Vi har nämligen alla blivit lurade av vad jag vill kalla filmfestfenomenet. Normalt sett beter sig inte människor på det här viset. Inte ens med två vinare i kroppen. Absolut inte.

Två av våra sinnen tillfredställs aldrig när vi ser på film. Doften förblir opåverkad, känseln likaså. För att kompensera för bristen på sinnesstimuli måste en filmskapare överdriva något eller samtliga av de andra sinnena för att verkligen frammana en känsla som står i paritet med verklighetens.

Det här leder till att festbeteende på film alltid är överdrivet, närmast parodiartat. Och här uppstår filmfestfenomenet. Människor tittar nämligen på film. Film påverkar och vi får för oss att för att en fest skall vara riktigt rolig så måste vi bete oss så som man gör på de där riktigt roliga festerna som vi sett på vita duken eller på plasmateven.

Det fascinerande med det här är att filmskaparna nu tvingas gå ett steg längre och då…

Gud hjälpe!

Inga kommentarer: