onsdag, maj 02, 2007

Svarttaxi - det egoistiska valet



Häromdagen råkade jag säga till en elev på den skola jag arbetar att han inte skulle lyssna på sin lärare då denna påtalade vikten av att bära hjälm när man cyklar. Jag sa: ”Lyssna inte på henne, det är mycket coolare att köra utan hjälm.” Jag vet inte om det värsta i det här var att jag själv bär hjälm när jag cyklar eller att killen faktiskt tre timmar senare praktvurpade i ökända Burmabacken med krossad näsa och totalförstörd cykel som konsekvens.

Nåväl, för att kompensera för detta omogna beteende ämnar jag nu blogga på ett moget och förmanande sätt särskilt i syfte att tala unga människor till rätta.

Temat för dagen är svarttaxi och jag vill ange två skäl för varför man inte bör åka svarttaxi. Det första skälet är det som vanligen används, nämligen att det är farligt. Jag har, liksom många andra, närstående och bekanta som utsatts för väpnade rån och våldtäkter just i svarttaxi (det är sant). Det här argumentet kommer du inte att lyssna på. Du har flera förklaringar till hands.

Dels kommer du att berätta för mig om alla gånger du behandlats illa i en vanlig taxi och dels kommer du att säga att allt sådant ändå händer överallt annars nattetid i en storstad och att det inte riktigt känns som ett lockande alternativ att låsa in sig eller att gå och lägga sig klockan tio. Att ge sig på svarttaxi är bara rasistiskt och töntigt. Lite som att bära både livrem och hängslen samtidigt. Eller som att bära cykelhjälm kanske. ;)

Jag tänker luta hela min argumentation på det andra skälet. Det gör jag för att jag tror att det på något sätt appellerar till socialisten inom dig:

Att åka svarttaxi är att smita ifrån skatt och att smita ifrån skatt är att stjäla pengar ifrån de som behöver pengar bäst. Svarttaxi är billigare än vanlig taxi av en enda anledning. Det är en skattefri transaktion och om alla transaktioner i landet vore skattefria så skulle vi inte heller kunna ha saker som sjukhus dit inte bara rika har råd att gå, skolor där inte bara rika människors barn går o.s.v.

Att åka svarttaxi är att säga ja till ett samhällsystem där var och en betalar för sig och skiter i andra. Risken att bli utsatt för en våldtäkt eller att rånas med en pistol mot tinningen är bara en spännande bonus.

/Andreas

Ps. Jag har själv betalt en hel skivinspelning svart men det säger jag inte högt eftersom det på något sätt underminerar hela min argumentation. Dessutom skall jag strax lämna in min deklaration… På heder och samvete.

4 kommentarer:

Martin Domeij sa...

Men jag har ju ingen socialist inom mig. Hur blir det då?

Jag har dessutom inte betalat för någon skivinspelning svart.
Hur blir det då?

Dessutom har jag redan deklarerat.
Hur blir det då?

/Förvirrad

racingpaperplanes sa...

Aftonbladet imorgon:

"Rockstjärna i skattehärva efter oförsiktigt blogginlägg".

Sångaren och låtskrivaren Andreas Magnusson från Hanif, bandet din skattesmitande mamma rekommenderade, kommer nu att utsättas för en omfattande granskning efter ett uttalande på bandets blogg.

Magnusson erkänner såväl att han som musiker tagit emot svarta pengar samt legat med lyxprostituerade damer från östeuropa. Han står också åtalad för Palmemordet samt snatteri av glasspinnar från en butik på Angereds torg.

"Jag gillar att ha glasspinnar i stjärten. Är det något konstigt med det?" kommenterar Magnusson ogenerat.

Aftonbladet erfar dessutom att Magnusson nyligen tvingats spela bas i sveriges kanske sämsta dansband, Racing paper airplanes. Detta som en hämnd efter att Magnusson hävdat att han egentligen alltid tyckt att Lars Leijonborg "är en rätt hyvens kille som faktiskt skötte det där med fusk rätt snyggt".

Anonym sa...

Klart du har en socialist inom dig. Annars har du inget hjärta.
/Andreas

Andreas sa...

Ha ha ha!!!

Jag vet inte vad jag skall säga... Världsklass på kommentaren trots att det är jag som förnedras.

/Andreas