fredag, juni 01, 2007

I Göteborg går rulltrapporna ingenstans



Det finns en sak som på sätt och vis är mer Göteborg än Lasse Kronér, Håkan Hellström, Feskekörka och Avenyn ihop och det är det göteborgska rulltrappsbeteendet.

Det simpsonavsnitt där staden Springfield lurats att köpa en monorail som går över hela staden avslutas med att man snabbt nämner andra misslyckade inköp, däribland rulltrappan till ingenstans - Esculator to nowhere. I Göteborg känns det ibland som om alla rulltrappor var på väg mot ingenstans.

I Göteborg håller man inte till höger i rulltrappan. Absolut inte. Inte till vänster heller. Man står bara där så där gôtt bredbent och klurar över något gaisresultat eller över nån skön ordvits att skicka in till Sture Hegerors PS-ruta i Göteborgs-Posten. Att man kan gå och åka rulltrappa samtidigt - nej det har man inte kommit på i Göteborg.

Det är faktiskt här man mest av allt märker att Göteborg är en småstad. Människor trivs och mår bra men vi är inte på väg någonstans. Vi gör inga karriärer, vi försöker inte ta oss fram någonstans alls. Och vi bryr oss inte om ifall andra vill ta sig fram heller.

I Göteborg väntar man snällt med båda fötterna nere. Hela tiden. Så goa e vi.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Menar du att rulltrapporna rör sig av sig själva? Går uppåt eller nedåt? Låter ooootroligt i mina öron....
Nä, det kan helt enkelt inte vara möjligt!! Det har vi i Stockholm inte märkt något av iallafall..

Andreas sa...

Nä... :)

Men det är precis det som är grejen. I stockholm så står man på höger sida och på vänster sida går man. Helt självklart. Så gör man i alla städer med eget badhus och mer än en korvkiosk... Men inte i Göteborg inte...

Rulltrapporna rör sig, men jag fattar faktiskt inte varför. Vi är liksom inte på väg någonstans ändå. Folk står bara där och petar sig i näsan lite förstrött... Otroligt irriterande. :)

Anonym sa...

Undrar om det funkar på samma sätt med rullator. Det där med höger och vänster och rulla av sig själv alltså. Eller är detta ännu en tröttsam metafor?

Asta

Andreas sa...

Jag tror det funkar likadant. Åldringar i Göteborg står bara mest och hänger... Otroligt irriterande.

Anonym sa...

ännu mer irriterande göteborgsbeteende är att gå på spåååårvagnen (på götebosska) innan folk har gått åv! lägg ner spårvagnen säger jag!
annars var hammarkullens rulltrappa europas längsta när den byggdes. that´s what we do. that´s what i know.
kanske en anledning att iaf ha kvar hammarkullens hållplats? den e la grann?

isma

Andreas sa...

Synd bara att de fick för sig att måla om därnere i Hammarkullens underjord. Det var ju så vackert med den starka brandgula 70-talsfärgen...