onsdag, februari 28, 2007

Om behovet av dumdryga mellanchefer



Jag stod på Redbergsplatsen i morse och kände ett växande hat mot mellancheferna, du vet de där dumdryga typerna som i den gamla småskolan kallades ordningsmän, som på högstadiet kallades elevrådsrepresentanter och som nu i yrkeslivet kallas idioter.

Mellanchefen fick denna morgon representeras av den utdelare av gratistidningen Punkt.se som för att visa sin särart bar en väska med texten "teamledare".

Han var alltså inte bara en vanlig utdelare av gratistidningar utan den som ledde hela Redbergsgruppen... Ja, alla två!

Jag antar att det innebär att han säger saker som "gå fram till den där gubben och ge honom en tidning" eller "du kan fylla på en ny bunt i stället nu".

Behöver vi sådana människor? Behöver vi fler profeter av det självklara, fler instanser som belyser mänsklighetens osjälvständighet?

Frågan kan tyckas retorisk.

Den som har läst Machiavelli förstår varför chefen tillsatt mellanchefen. Han fungerar som avledare eller stötdämpare. Vi kan ösa allt vårt hat på den pekande idioten med teamledarväskan istället för att ta makten över våra arbeten och liv.

När vi klagat riktigt mycket ger den goda storchefen mellanchefen sparken. Det leder till att vi tycker om vår storchef eftersom han visat sig lyssna på vår kritik. Det som därefter händer är att en ny dumdryg typ fiskas fram - kanske väljer man rent av dig. Det vore väl trevligt, för du är ju så mycket bättre på att peka och styra upp, eller hur?

Och så går allting runt, runt, runt...

/andreas

Inga kommentarer: