tisdag, juni 05, 2007

Den glade dansken



Det finns ett danskt folköl som nästan inte innehåller någon alkohol och som nästan inte smakar någonting. Det är i princip gratis. Ölet heter ”Den glade dansken”, säljs på Willys Cash och dricks av småländska kolleger på personalfester.

I Sverige finns det en idé om dansken som gemytlig epikuré. Ingenting kunde vara längre från sanningen. Danskar är galna. De röker på sjukhus, dricker starköl på jobbet och äter rödfärgade korvar, men framförallt är danskar galna. Alltid, alla och hela tiden.

Danskar hatar svenskar. Det finns en utbredd rasism i Danmark och den slår urskiljningslöst mot såväl araber som smålänningar.

Araberna blir förbannade och utdömer fatwor. Med rätta. Smålänningarna köper ”Den glade dansken” och bokar in tur till Legoland med familjen.

Så dumma är dom.

Nu har en typisk frodig dansk sprungit in på en fotbollsplan och vevat med armarna mot en domare. Det här kallas skandal och själv ber han om ursäkt för sitt ”omänskliga beteende”.

Jag förstår inte. Det är inget omänskligt med det här. Det är vanlig hederlig danskhet att fäkta med armarna mot människor som inte är födda i landet men råkar befinna sig där. Steget från Jyllandspostenkarikatyrer till domarmisshandel är inte långt. Inte alls.

Steget därifrån till att dricka ”Den glade dansken” på personalfest är däremot långt. Mycket långt. Som en resa härifrån till Växjö ungefär.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om det nu ska generaliseras så tar smålänningen sitt straff direkt. Danskarna godtog också domarens beslut i fotbollsmatchen utan knussel. Ädelt, när nu inte frihet under ansvar fungerar längre. Tyvärr var huliganen bosatt i Göteborg och det skämmer. I Göteborg kastade några idioter papperskorgar på Ronaldinjo efter en vänskapsmatch mot Chile. Exporten av dumheter verkar vara oavgjort vilket också blev resultatet på stryktipset och hindrade mig att få 12 rätt på stryktipset.
Hans-Erik

Anonym sa...

Men elva rätt är inte så illa heller Hans-Erik. Jag är dock nyfiken på vilka mer än Ronaldinho, Markus Rosenberg och domaren du hade tippat skulle få stryk?

Anonym sa...

Sparsystem, ingen utdelning på tiorna, men det var Island som inte skulle fått stryk då, för det fick de ju ändå sen, vilket var jättebra i det senare då.

Men å andra sidan heter det ju stryktipset, så vadå?

Stryk ska dom ha!

haha......

Hans-Erik