torsdag, juni 21, 2007

Vem äger bandbredden?



Uppmärksamma läsare har uppmärksammat mig på att någon anser att jag stjäl deras bandbredd. Påståendet är intressant och manar till eftertanke.

För att kunna döma mig själv måste jag först få klart för mig vad bandbredd är. Jag måste också veta vad stöld är och vad som krävs för att något skall kunna stjälas.

Det tycks mig som om de som just nu anklagar mig för stöld är en socialistisk nättidning som har publicerat en bild som beskriver dansk rasism. Jag har direktlänkat till denna bild, vilket enkelt uttryckt innebär att jag bara hänvisar till en plats på Internet där bilden finns. Genom min hänvisning blir den synlig även på min blogg.

Det här påstås nu vara stöld. Låt oss dra några paralleller.

Jag prenumererar på en morgontidning. Jag visar tidningen för en kamrat som inte prenumererar. Är det stöld av honom att läsa?

Jag har köpt en skiva. Grannarna kan höra skivan spelas genom väggen. De har inte betalt. Är det stöld?

Jag röker en god cigarr som jag har betalt för. Människor i min närhet inandas de fina ångorna utan att betala. Är det stöld?

Arga webbägare är ofta glada nedladdare av musik. De skriker högt om netikett, postar gärna arga banners av slaget ”stjäl inte min bandbredd”, men en upphovsman vill man inte betala i onödan. Där tar nämligen netiketten slut. Gärna snabbt bredband för 400 spänn i månaden men inte ens femtio spänn för en CD. Logiken är intressant… Och fungerar för lobotomerade antar jag.

Låt mig föreslå en anusblekning.

Och om det inte hjälper, kära socialister så tänk efter. Här har ni den största anti-liberala megafonen i hela Internet. Jag spottar så gott som dagligen ur mig texter som ni skulle må bra av att läsa, men i sann kapitalistisk anda skriker ni istället om stöld av bandbredd.

Egendom är stöld, var det någon som sa. Inte ni antar jag.

Vad är det då allting handlar om? Jo, det handlar om pengar och när pengar kommer på tal blir socialisten tyvärr ofta folkpartist. Ägaren till en hemsida betalar ett så kallat webbhotell för att kunna hålla med ens texter, bilder o.s.v. Webbhotellen är kommersiella aktörer som vill göra så mycket profit som möjligt. Det innebär att en hemsidesägare kan tvingas betala högre avgift för sin sida om trafiken dit är hög (och den blir ju högre om bilden länkas från andra sidor också).

I god folkpartistisk anda ger sig nu den socialistiska webbtidningen på den ideella socialisten och inte det kapitalistiskt styrda webbhotellet.

Vilka är det som stjäl? Frågade Kjell Höglund och fortsatte: Vilka är de verkliga tjuvarna?

Jag skulle gärna svara men av rädsla för att bli bestulen på mitt unika svar väljer jag att tiga.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hear hear! Vad härligt arg du låter! Och dubbelmoral har vi väl alla lite till mans/kvinns - jag hoppas för mitt liv att jag inte blir folkpartist för det ;). Låter som att det finns folk som har för mycket tid. De kan gärna få ge lite till mig. Tror du har gett dessa personer helt rätt förslag till behandling - anusblekning. Trevlig midsommar!

Andreas sa...

Ha ha!
Tack detsamma. Ja, jag lät visst lite arg där. Det blir lätt så. Jag är pennans John McEnroe. ;)

Anonym sa...

Hittar bara ett enda fel i sammanhanget....en GOD cigarr!?

Andreas sa...

Du... så länge jag betalar är det jag som bestämmer vad som är gott! :)

Anonym sa...

det var proudhon som sa det (egendom är stöld).
robespierre sa: bakom varje egendom döljer sig ett brott.
säg nåt bra eller håll käft, kan man ju säga till alla gnällspikar (vi själva inkluderade...). eller, jag ändrar mig: säg nåt bra och sluta hålla käft!

isma