torsdag, november 24, 2005

Utvärdering av Vägverkets arbete med nollvisionen



Det är hög tid att utvärdera Vägverkets arbete med den så kallade nollvisionen. Man gör det nämligen själva i dagens GP och är mycket nöjda. Det ser bra ut. Fortsätter det så här så kommer bara 450 personer att dö i år. Claes Tingvall som är trafiksäkerhetsdirektör (ja det finns en sådan) på Vägverket är mycket nöjd och talar om att trafikdöden varit på reträtt de senaste fem åren.

Jaha. Men det är ju jättebra. Så hur ser då statistiken ut?

1996 dog 423 personer i Trafiken under perioden januari-oktober. Riksdagen beslutade därefter om en nollvision och se 1997 dog ”bara” 412 människor. 1998 dog 418 personer. 1999 dog det plötsligt 13 personer fler än innan nollvisionen fanns och år 2000 dog det hela 35 personer fler. År 2001 dog det 48 personer fler än vad som dog år 1996, d.v.s. innan den berömda nollvisionen klubbats igenom.

Men Claes Tingvall är nöjd och kan till och med lista innehållet i framgångsreceptet. Vägverket tycks, i sin egen förståelse, som en annan Jesus ta oss allt närmare det eviga livet med hjälp av mitträcken och krockkuddar.

Den enda statistiska framgången består i att det år 2004 och år 2005 för första gången sedan år 1998 har dött färre människor än det gjorde innan nollvisionen fanns. Är det egentligen så mycket att skryta om?

/Andreas

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att det handlar om freudianska (eller nåt)feltolkningar. Utrikiska "Non" är tolkat till "Nån" och "Nollvision" betyder i själva verket "Noll vision". Jämför med postverkets felaktiga ihopskrivning av deras "Kassa service"

Anonym sa...

Fullt rimlig teori och mycket talar för att du har rätt.