tisdag, november 08, 2005

Led Zeppelins hållhake



Polarpriset, ett pris så utskällt att jag helst av allt hade velat hylla det, men det går inte. Kritikerna har rätt. Det är inte klokt.

Led Zeppelin. Avsomnat. Stendött. Nog för att Hanifs förbandsspelning på Cirkus får extra strålglans av att Robert Plant, 30 kilo tyngre än när han gjorde bra musik, nu också får skaka hand med allas vår hjälte ers majestät konungen, men själva pristagarvalet är idiotiskt.

Man brukar klaga på Horace och hans akademienkompisars val av pristagare och jag har aldrig förstått den kritiken. Nu kritiserar samma människor Polarpriset för att man inte agerar som Akademien. Märkligt. Hur vill man ha det? Jag vet precis hur jag vill ha det.

Polarpriset om det skall finnas bör gå till samtida och konstnärligt spännande artister. Det kan vara halvkända och tråkiga akter som Franz Ferdinand eller Ryan Adams, hellre det än att man väljer ut gamla stofiler. När Led Zeppelin får Polarpriset är det som om Astrid Lindgren hade fått Nobelpriset. Det är skrattretande helt enkelt.

Men jag vet precis hur det hänger ihop.

Minns ni när Robert Plant var här i Sverige senast (han hade ett jättebra förband för övrigt) och intervjuades i TV-soffan. Det var då han såg till att kamma hem Polarpriset. Han avslöjade nämligen att han, Björn och Benny hade gått på porrklubb i de gamla glansdagarna. Givetvis var Stickan Andersson med. Det här är hållhaken. Så måste det vara.

För några år sedan tilldelades Bruce Springsteen priset. Jag älskar Springsteen men han förtjänar inget pris och han behöver det inte heller, lika lite som Bob Dylan, Led Zeppelin, Van Morrison eller BB King. Det underbara den gången var den påföljande artistgalan när Jerry Williams uppträdde. Det var obetalbart att se hur Springsteen först tror att det hela är ett skämt och skrattar gott och hjärtligt tills han inser… killen menar allvar… Det här är en seriös svensk artist. Som den gentleman The Boss är lyckades han snabbt glida över i ett seriöst och intresserat ansiktsuttryck, men den första reaktionen sa allt. Polarpriset är ett skämt.

/Andreas

4 kommentarer:

racingpaperplanes sa...

Enligt en recensent i GP dör Polarpriset kvävningsdöden. Då kanske det är så att Claire Wikholm och Polarpriset är samma sak...?

Anonym sa...

Intressant teori... Eller så är det så att Claire Wikholm borde fått Polarpriset.

Anonym sa...

Du har naturligtvis helt fel. Det var helt rätt att ge priset till Led Z.
Mr.Bj

Anonym sa...

Mr Bj.
Jag delar din uppfattning att det var rätt att ge priset till Zeppelin. Det är det på samma sätt som det var rätt att Lasse Kronér ledde Bingolotto eller att Jery Williams sjöng vid Polarprisutdelningen för några år sedan. Vissa saker hör så att säga ihop. Polarpriset har visat sig vara ett folkhemsmysigt pris där lönnfeta föredettingar skall få skaka hand med kungen. Utifrån detta perspektiv ser jag Led Zeppelin som ytterst lämpliga pristagare. Vi tycks med andra ord vara helt överens du och jag. ;)