söndag, november 13, 2005

Nollvisionen finns inte



Vägverket, ni vet de som gör så att ni som privatister behöver tre uppkörningar, påstår som bekant sig ha en så kallad nollvision. Tanken är att noll personer skall dö eller skadas allvarligt i trafiken. Detta är, påstår man, det uttalade målet med verksamheten. Riksdagen har som ett led i detta slagit fast att år 2007 skall endast 270 personer dö i trafiken. Detta är att jämföra med förra årets dödstal på 480.

Det är givetvis ett cyniskt kalkylerande med människoliv att verkligen krasst räkna med en viss andel döda. År 2007 skall alltså 270 människor av kött och blod med familj (det är kanske rent av du eller någon i din närhet) sätta livet till för att vi skall kunna komma snabbt till jobbet, golfklubben, vingården i Frankrike eller vad det nu är vi har bråttom till.

Nollvisionen är en lögn.

Vägverkets generaldirektör nämner i en annonsbilaga från vägverket att man vill införa ett hastighetssystem baserat på vägarnas standard. Det skall innebära att en del 90-vägar sänks till 80 medan en del ”säkra” motorvägar höjs till 120. Detta skall enligt beräkningarna kunna leda till 40-50 mindre döda.

På vilket sätt minskas antalet döda av att hastigheten ökar från 110 till 120? Jag är säker på att Jan Guilliou har ett svar, men för oss andra framstår det som absurt.

Och här någonstans avslöjar sig nollvisionen som den bluff den är. Det finns ingen nollvision. Det är alldeles självklart att det finns en kalkyl på hur många människoliv vår hastiga framfart får kosta. Om säkerheten kostar för mycket pengar att skapa eller om den leder till att vi kommer för sent till golfklubben, ja då får den lov att kosta en eller annan död småbarnsmamma. Det är den krassa verkligheten.

Om man hade menat allvar med nollvisionen hade man inte haft en enda bilväg med tillåten hastighet över 30. Det här skulle givetvis vara genomförbart. Det hade tvingats förändra våra liv i grunden, men det hade varit genomförbart. Då hade Vägverket också kunnat tala om nollvision utan att ordet hycklare hade lyst i pannan på alla Generaldirektörer och höghastighetsivrare.

/Andreas

2 kommentarer:

Anonym sa...

onkel, du har inget körkort va?

Anonym sa...

Jodå. Är det Jan Guilliou som frågar och vill du låna?