fredag, september 29, 2006

Svenskt Näringsliv prestenterar rapport i vilken man önskar utbredd fattigdom i Sverige



Svenskt Näringsliv kallas en organisation för som vill att fattiga människor inte skall ha råd att köpa ordentligt med till exempel mat och kläder.

Svenskt näringsliv har tillsammans med något som kallas för Handelns utredningsinstitut presenterat en rapport i vilken man slår fast att det vore lämpligt att helt och hållet ta bort begreppet minimilön.

Det fina med det här är att de människor som tillber Svenska näringsliv (d.v.s. arbetsgivare inom privat sektor) nu kan anställa mycket fler människor. Istället för en polsk städerska som tjänar femtontusen kronor i månaden kan man fiffigt nog få en polack och en estnisk barnflicka för samma pengar.

Det här säger inte Svenskt Näringsliv rakt ut för de tror att vi är dumma i huvudet. De tror att vi är precis lika dumma i huvudet som vi tycks antyda att vi är när vi tillsammans hjälps åt att göra borgerlig segregationspolitik till vår nya spännande samhällsprofil.

Istället för det där med att den polska städerskan inte längre skall ha råd att köpa mat säger Svenskt Näringsliv att ”ju högre kostnad per anställd desto lägre personaltäthet”.

Det är inte utan att man skulle vilja ge Rickard Hellner från Handelns utredningsinstitut och hans nyliberala kamrater (om nu nyliberala människor kan ha några kamrater) någon form av nobelpris. Kanske i ekonomi, kanske ännu hellre i litteratur.

Logiken är så storslagen att man häpnar. Om vi ger en neger 2000:- istället för 20000:- så kan vi anställa tio små negerpojkar istället för en.

Självklart.

En sådan här rapport är ungefär lika mycket värd som en rapport som fastslår att det är lättare för ett fotbollslag med elva man på plan än ett med sju man på plan att vinna matchen.

Jag väntar med spänning på den rapport som också fastslår att låst tak för direktörslöner innebär att man istället kan anställa fler människor. Samma typ av helt igenom sann matematik borde ju givetvis leda till den slutsatsen.

/Andreas

1 kommentar:

Anonym sa...

Fredrich Dahlman, representant för direktörerna i svenskt näringsliv har ryckt ut till ministrarnas stöd. Eftersom inte heller direktörerna skulle skulle klara en granskning gällande svartjobb, är svartjobb att betrakta som harmlöst, säger han.

Med tanke på det förtroende direktörer åtnjuter angående etik och moral måste jag hålla med.
Ola Ramstedt