tisdag, september 26, 2006

CD-skivan lever!



CD-skivan är död, sägs det. Vi är inte säkra på det. Däremot tror vi att den är dyr och att de vanliga kanalerna för försäljning delvis är utdömda.

Produktionsredskapen har blivit mycket billigare och det går därför att producera och mångfaldiga kvalitetsmusik till mycket lägre kostnader än tidigare. Trots detta upplever vi en minskad skivförsäljning uti i landets skivbutiker. Den enkla slutsatsen som ofta dras är att det måste betyda att CD-skivan inte längre är intressant för konsumenten. Vi tror att denna slutsats är felaktig.

Lagen om utbud och efterfrågan säger att allting kan säljas om det säljs till rätt pris. Som vi ser det är det inte rimligt att en CD-skiva skall behöva kosta mer än ungefär 50 spänn. Givetvis innebär det att vinstmarginalerna krymper, men för de band och skivbolag som brinner för att sprida god kultur är den ekonomiska förtjänsten ointressant. Vi vill inte förlora pengar på vår musik, men försörja sig kan man göra på helt andra sätt än genom skivförsäljning.

CD-skivan är inte dödare än att man hittar ett CD-ställ i varje hem. Kanske är det till och med så att vi kommer att få se en återgång när människor upptäcker mp3-formatets sämre ljudkvalitet och den begränsning det innebär att inte kunna knyta musiken till en fysisk produkt (det är helt enkelt kul att titta på omslag och bläddra i konvolut), men för att denna återgång skall bli möjlig krävs en rejäl prisdumpning.

Skivaffärerna och storbolagen har kapitulerat men paradoxalt nog skapas det mer och bättre musik är någonsin. Så länge ekonomiska vinstintressen styr kommer det krävas ett fortsatt högt skivpris för att det skall bära sig rent ekonomiskt. Stora skivbolag och skivaffärer behöver ta ut relativt höga priser för att få verksamheten att gå runt, det behöver inte vi.

Konsekvensen av det här blir en intressant maktförskjutning där independentmusik plötsligt blir kommersiellt intressant, eftersom den kan säljas till konsument extremt billigt, medan den kommersiella musiken (det vill säga den som skapas och eller ges ut för att tjäna pengar) inte längre kan hävda sig på den fria marknaden.

Vår ”filosofi” kan sammanfattas i tre punkter:

1. Det finns en marknad och ett intresse för CD-skivor.
2. En fullängdsskiva bör inte kosta mer än 50:- (+ moms och eventuellt porto) för konsumenten. Det innebär att skivbolag, artist och eventuell återförsäljare måste minska sina intäkter och påslag.
3. Musik kan säljas och köpas på andra platser än de traditionella.


”Oh Lord Jesus Christ Baby” släpptes igår. Det kostar dig i runda slängar en femtiolapp att komma över den riktiga skivan. Inte så dumt va?

/Andreas

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Andreas!

Läste en recension i DN av er senaste cd, blev nyfiken och nu vill jag köpa dom skivor som ni gjort under namnet Hanif. Var hittar jag dom? Hur kommer jag kontakt med dig utanför bloggen?
Hälsningar Björn

Anonym sa...

En fantastiskt väl formulerad filosofi. Grattis till en grym releasespelning på Pustervik. För att ytterligare stödja ert arbete och eventuellt bli lite snyggare vill jag gärna köpa en t-shirt. Var finns de?
PS. Moms anses i allmänhet inte intressera privatkonsumenter och därför bör detaljhandeln alltid ange priser inklusive moms. Som utgångspunkt liksom. DS.

Anonym sa...

Hej på er Björn och Caballero Demadera!

Våra skivor köps lättast hos CDON. Vi har haft lite strul med att de gör större påslag än de borde. Förhoppningsvis ligger priset där nu på 59:-. I värsta fall vill de ha 69:-. Vi har försökt justera genom ett löjligt lågt utpris.

Tack C för de vänliga orden om spelningen och om vår filosofi. T-shirts går att beställa via oss på Krusty Stills. 120:- + eventuell frakt. Det finns en gammal modell att få tag på hos tunes.dk också tror jag... Vi har mestadels tröjor i ganska stora tjej- och killstorlekar kvar. Killtröjor finsn nog bara L och XL. Tjej har vi kanske någon 36 och sen bara 38 och 42.

Skicka mejl till: krustystills@gmail.com

Jag kontaktas lite mer privat på:
andreasmagnusson@gmail.com

Anonym sa...

andreas.magnusson skall det vara.

Anonym sa...

...och varför tänkte jag inte på det. Nu är i alla fall beställningen gjord, återkommer med synpunkter och kommentarer.
Hälsningar