måndag, mars 13, 2006

Är Påven katolik?



En fråga som på senare tid kommit att uppta min tid alltmer sedan det fastställts att Dolly Parton emellanåt sover på sidan är frågan om Påven är katolik. Det finns nämligen en hel del som talar för det, men också en hel del som talar emot.

Katolik kommer ifrån ordet katolsk och latinets catholicus med betydelsen allomfattande eller allmän. Senare har termen kommit att svara mot en särskild gren av kyrkan vilken bland annat Påven säger sig tillhöra.

Ytterligare en användning av begreppet katolsk var vanlig i ett tidigt protestantiskt Sverige. Man talade då om katolsk som någon som var galen eller enklare uttryckt dum i huvudet. Hos Angrius i svensk översättning från 1756 heter det till exempel: ”Man kan blifva hel Catolsk i hufvudet deraf”.

Vi har alltså att göra med tre tänkbara betydelser av frågan om påven är katolik.

1. Är Påven allmän och allomfattande?
2. Är påven medlem av den särskilda gren av kyrkan som kallar sig den Katolska kyrkan?
3. Är påven dum i huvudet?

Låt oss börja med det förstnämnda alternativet.

Det faller på sin egen orimlighet att Påven skulle kunna var allmän eller att han skulle kunna omfatta allt. Han omfattar sålunda varken bandyregler eller tandläkarbesök och han är inte heller allmän i den bemärkelsen att var och en kan ta del av honom på det sätt man behagar.

Om vi går till det andra alternativet så tycks det åtminstone vid en första anblick vara så att påven är medlem av denna riktning av kyrkan. Jag har aldrig sett något medlemskort, men om man skall tro en majoritet av kyrkans anhängare runt om i världen så är påven katolik i denna bemärkelse.

Om vi så går till det sistnämnda alternativet så är det svårt att ge ett entydigt svar på frågan om påven är katolik. Det blir helt enkelt en smakfråga, alternativt en fråga för läkarvetenskapen.

När vi då summerar våra insikter inser vi, under förutsättning att vi inte tycker att Påven är dum i huvudet, att fler tolkningar talar MOT att Påven skulle vara katolik än tvärt om. Endast i en bemärkelse tycks alltså Påven framstå som katolik.

/Andreas

Inga kommentarer: