söndag, mars 19, 2006

Grattis alla män med hög inkomst som tycker att pengar är viktigare än era barn



Den 1 juli stjäl staten från våra gemensamma skattepengar för att finansiera manliga höginkomsttagares ovilja att spendera tid med sina barn.

Det stora hindret mot jämställdhet tycks nämligen inte alls vara att kvinnor tjänar mindre än män utan att män med hög inkomst inte har råd att vara hemma med sina barn. Detta har däremot tydligen män med låg inkomst och därför behövs ingen åtgärd sättas in där.

När moderaterna satsar allt på att profilera sig som det nya arbetarpartiet satsar Sossarna i vanlig ordning på att profilera sig som det nya alternativet för er med vinkällare, egen caddy och en årslön på banken… i Schweiz så klart.

Idag ser det ut så att män tar ut 19,5% av föräldraledighetsdagarna i Sverige. Om man ser det som ett problem att män inte vill spendera tid med sina barn så finns det ett par tänkbara lösningar som inte behäftar och fastlåser inkomstskillnader baserade på könstillhörighet.

Det är rimligt att föräldraförsäkringen är lika hög för alla (liksom pensionen bör vara det och i förlängningen givetvis även löner). Den som ser ett problem med det här bör kunna syssla med privat föräldraledighetssparande i stil med pensionssparandet. Om det trots allt skall vara någon form av differens i det hela så bör man slå ihop mannens och kvinnans inkomster och ge en föräldraförsäkring baserad på deras gemensamma inkomst. Ett annat högst rimligt förslag är att ge halva föräldraledigheten till männen och halva till kvinnorna. Det är sedan upp till de själva om de vill utnyttja sina dagar. Det är väl trots allt ingen idé att tvinga människor till att umgås med sina barn?

Men verkligen, än en gång grattis alla höginkomsttagare som vill umgås med era barn efter den 1 juli. Man kallar det för att "höja taket i föräldraförsäkringen" men det det betyder är att jag och alla andra låg- och medelinkomsttagare bjuder er på ett antal hundrallappar extra i månaden eftersom det är tufft för er ekonomiskt. Håll till godo och titta gärna in på lite gröt någon dag.

/Andreas

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack så mycket! Snällt av dig att tänka på mig ;-)

Anonym sa...

Det var så lite så. ;)