tisdag, februari 07, 2006

Äldre och senildementa slipper bo med skallskadad 21-åring



Mänsklighetens vänner och det fria ordets förkämpar Expressen publicerade en liten solskenshistoria häromdan. Den handlade om 21-årige Johan som efter ett fall från en balkong på fjärde våningen lider av svåra skallskador. Han har problem med närminnet och behöver diverse stöd och hjälp för att klara vardagen. Lysekils kommun, där Johan bor, kunde först endast erbjuda honom plats på ett korttidsboende för äldre och senildementa, men nu har man kommit med en annan lösning och Johan "slipper bo med äldre och senildementa".

Det är säkert trevligare för Johan att bo med jämnåriga människor, men själva vinkeln på Expressens text är faschinerande. Man skulle lika gärna kunna formulera det som att de äldre och senildementa nu slipper bo med en skallskadad 21-åring som kastar sig ut för balkonger.

Det hade inte heller varit så schysst.

Hur kommer det sig att en journalist kan beskriva gamla och förvirrade människor som oönskade grannar, människor som man helst vill slippa, utan att det uppstår en läsarstorm (jag ber om ursäkt för det ordvalet, men jag kom inte på något annat)?

/Andreas

Inga kommentarer: