tisdag, januari 10, 2006

Aftonbladet har baktalat Herr K



Aftonbladet behagade göra sig lustiga igår i en artikel om den tjeckiske turisten som begav sig ut på promenad för att se polcirkeln iklädd finskor och trenchcoat. Det är svårt att se vari det lustiga består.

Uppenbarligen höll mannen på att frysa ihjäl men han gjorde det med stil. Att besöka polcirkeln i tevedeckarklädsel är inte ett dugg dummare eller farligare än att norrlänningar då och då befinner sig i storstäderna och pratar alltför långsamt.

Rätt sak på rätt plats kanske man tänker. Tjecker skall vakna upp förvandlade till skalbaggar i en östeuropeisk byråkratvärld – där passar trenchcoaten in och norrlänningar skall pulsa fram i snön i sina gortexoveraller och sälskinnsstövlar.

Men hör ni inte hur tråkigt det låter?

Nej, i den perfekta världen vaknar Herr K upp av att Lars Törnman och hela gruvtolvan kommer och hämtar honom för en skotertur till ättestupan. Han kan till exempel anklagas för att ha skjutit varg olovligt eller ännu hellre tvärt om; att inte ha gjort det.

I denna perfekta värld tillåts också en vanlig tjeckisk turist göra en långpromenad på ett sätt som anstår en verklig gentleman utan att svenska kvällspressen tror sig ha hittat en nyhet.

/Andreas

4 kommentarer:

Anonym sa...

Aftonbladet har inte heller så roligt..

Martin Domeij sa...

Tjecker, finskor och... Bellman?

Anonym sa...

Hans-Erik said: Tjecker är roligast i Östeuropa därefter kommer Polacker för så är de filmer jag sett på Gbg:s Filmfestival.Slutsats: Om en tjeck gör något för att vara rolig är det med stor sannolikhet roligt. Aftonbladet kan förstöra det mesta men finskor kan vara ack så rara.

Anonym sa...

Instämmer.

Visst är det något Svejkskt över hela polcirkelpromenaden?