torsdag, december 22, 2005

Helt rätt att äta tårta på Migrationsverket



Nu firas det på landets alla Migrationsverkskontor och av någon anledning påstås det här vara upprörande. Om jag skall vara ärlig har jag lite svårt att förstå vad det är som upprör.

Migrationsverket är en statlig myndighet med uppdrag att sätta dit och kasta ut hjälpsökande människor. Man undersöker, sätter en stämpel, jagar och slänger ut. Känslomässiga avväganden eller medmänsklighet ingår inte i uppdraget.

Vi har helt enkelt tillsammans byggt upp ett samhälle där vissa människor klassas som illegala och andra som legala. Illegal är den som råkar ha annan hudfärg än Adolf Hitler och som rent teoretiskt (i praktiken kan man ju alltid ha fel) inte riskerar att sättas i koncentrationsläger eller motsvarande om han eller hon skickas tillbaks till sitt hemland.

Migrationsverket är bödeln. De har samma funktion och uppdrag som lapplisan eller spårvagnskontrollanten. Det handlar om att sätta dit. För samhällets bästa. Alltid för samhällets bästa. Så klart.

Tillåt mig att tvivla på att det ligger i svenska samhällets intresse att svårt sjuka barn skickas iväg till fattigdom och misär, men ändå. Det är själva principen jag talar om. Vi har någonstans bestämt oss för att dela nynazisternas syn på att Sverige, med ett fåtal undantag, är ”svenskarnas”. Därför finns migrationsverket och därför äter man tårta.

Är nu då själva tårtätandet och champangeskålandet särskilt upprörande? Nej, inte alls. Det är väl så man firar på arbetsplatser när man har lyckats med sitt uppdrag?

/Andreas

Inga kommentarer: