söndag, juli 03, 2005

Never allow diving into this product!



Ni är ju alla bekanta med Montesquieus klimatlära men känner ni till varningstextläran? Inte? Låt mig berätta genom att ge ett exempel.

Jag är tillsammans med min kärnfamilj stolt ägare till en uppblåsbar badpool. Den rymmer 400 liter, är försedd med diverse varningstexter och tar en evighet att blåsa upp. Varningstexterna är publicerade på ett stort antal språk men den engelska texten finns även i en särsklid variant för britter, en för australiensare, en för amerikaner o.s.v...

Så här lyder varningarna:

Australien: Warning! Use only under competent supervision. Pool fencing laws affect this product, consult your local council. Never leave young children unattended. Empty and store safetly when not in use.

USA: Warning! Use only under competent supervision. Never allow diving into this product. Never place pool in another body of water. Guard against slips and falls in the pool. Follow these rules to avoid drowning, paralysis or other serious injury.

Storbritanien: Warning! Use only under competent supervision.

Sverige: Varning! Använd endast under vuxens överinseende.

Danmark: Advarsel! Må kun anvendes under opsyn.

Förstår ni vart hän jag vill komma? Låt oss jämföra.

I Australien, england och USA kräver man kompetent uppsyn, d.v.s. den som håller kollen skall besitta vissa kunskaper och färdigheter. I Sverige räcker det passande nog med att man är vuxen och i Danmark kan vem som helst hålla kollen.

Australiensarna föreslår att man skall ta kontakt med sina lokala beslutsfattare innan man ens kommer på tanken att bada i en helt vanlig pool. I Australien är man också mycket orolig för vad som händer med poolen även när den har tömts på sitt vatten. Det känns omsorgsfullt.

Amerikanerna tillåter inget dykande ner i denna ca 40 centimeter djupa pool. Man får inte heller placera poolen i en annan pool. Sen gäller det att vara på sin vakt för att halka eller ramla. Det kan nämligen i USA leda till diverse allvarliga fysiska åkommor.

I England nöjer man sig med att en kompetent person håller kollen. Denne person får sedan själv avgöra vad som är lämpligt att göra (t.ex. kontakta lokala politiker, undvika dykning o.s.v.).

Vi svenskar gör ju allt vi kan för att vara hedersbritter och byråkrater. Därför liknar vår text den brittiska men hos oss ser man framför sig en ytterst vuxen människa, helst iklädd blazer med någon form av emblem som inte bara kollar till barnen utan också sysslar med så kallat "överinseende".

Tacka vet jag danskjävlarna. Det de säger är helt enkelt: Om du skall använda poolen så håll kollen!

Vad vi har att göra med, som jag förstår det, är olika syn på människan. I USA och Australien tycks man förutsätta att konsumenten är en idiot. I fallet Australien kommer man också att framstå som en sådan om man verkligen följer anvisningarna. Sammanfattningsvis: I USA och Australien är alla idioter.

I England finns det både idioter och kompetenta människor. Idioterna skall inte befatta sig med badpooler.

I Sverige är alla barn idioter och alla vuxna kompetenta.

Blott i Danmark får var och en själv bestämma om de kan hantera den börda det innebär att ha inhandlat en pool för 149:- på det fackligt tveksamma företaget Toys are us.

Tid för eftertänksmhet.

Det finns mer att lära.

Dra era egna slutsaster.

Ser fram emot att läsa dessa i kommentardelen.

/Andreas

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar att det är varmare i Danmark än här?

racingpaperplanes sa...

Jag skulle säkert ha skrivit nåt skitkul, men min son kräktes just. Torka blev just prioritet 1. Jag ser pastaskruvar bland annat. Vad tycker Montesquieu om det?

Anonym sa...

Han hade troligtvis sett det som ett brott mot klimatlagarna att tillaga något som är anpassat efter medelhavsklimat. Din sons kräkning bör nog ses som en rimlig protest mot något som inte hör hemma i kalla norden, nämligen pastaskruvar.

Och i USA hade man kanske skrivit: "Do not place this food inside another body of food"

I Danmark hade man däremot sagt: "Killen kräktes - torka upp" (fast på danska då)...