fredag, mars 25, 2005

Kristi Spa



Så var det då officiellt – Kristi brud och Kristus har gått skilda vägar. Inga sura miner där inte. Hon nöjer sig visserligen inte längre med att vara hemmafru. Nej nu jävlar ska här startas spa! Och tänk dig själv en gurkinpackning i Helge Fossmos anda eller en helkroppsmassage från Åsa Waldaus helande händer. Lockande, inte sant? Och om du har svårt att göra besöket eftersom du inte har någonstans att lämna in ungarna under tiden så är jag tämligen säker på att det går att ordna fram en lämplig barnflicka.

Paus.

Jag tänker ett tag.

Och så slår det mig: Det var aldrig Kristi brud i äktenskaplig mening det var frågan om utan brud som i ”ytlig men snygg tjej”. Lite som Viktoria Silvstedt eller så. För det får man ju ändå ge före detta fröken Gud att hon håller stilen rent visuellt.

För oss som studerat teologi är det självklart att det som avses med Kristi brud är alla kristna människor i världen – ett slags kollektivt äktenskap, en helig förening där ensam inte längre är stark, där individens självförverkligande får träda åt sidan för något oändligt mycket större.

När Knutby församling gjorde en välspacklad tjej i sköna märkeskläder till Kristi brud så stal man också Gud ifrån folket. Enda logiska fortsättningen på detta individualistiska och självcentrerade ytlighetstänkande är givetvis att öppna spaanläggning. Det har man nu gjort. Eller ”det är redan gjort” som Tomas Dileva svarade när en kille i publiken skrek ”Fuck you!” till honom.

Jag tror att det är dags att skrika igen.

Fuck you!

/Andreas

Inga kommentarer: