tisdag, april 26, 2005

Om public serviceutbudet och annan porr

Följande text skrevs hastigt och passionerat i Dead Frog Records gästbok appropå P3 och dess arbete i Public service-andan. Den som önskar ta del av hela debatten bör besöka Dead Frogs hemsida på www.deadfrogrecords.com.



Klart att det finns en publik för det P3 gör. Det finns en publik för porr också. Att folk tror sig vilja ha något behöver inte med nödvändighet innebära att det är statens plikt att förse dem med det. Det finns gott om krigförande länder som säger sig behöva vapen. I det fallet väljer vi att avstå (eller åtminstone påstår vi att vi avstår från att leverera raketgevär och annat dumt). Det går att säga nej till porr och krig. På vad sätt är det då omöjligt för staten att säga nej till skitmusik?

Jag vet inte om det är någon som har sett Jamie Olivers senaste TV-program där han åker runt i skolorna och försöker få engelska barn att äta annat än friterade kalkonskruvar, friterade hamburgare och annan friterad skräpmat. Det går dåligt för Jamie eftersom eleverna föredrar friterad "precis vad som helst" framför riktig mat lagad av en sjärnkock.

På samma sätt är det med radiopubliken. Om man matas med bajs så tror man tillslut att det är så mat skall smaka och om man matas med värdelös musik så tror man tillslut att det är så musik skall låta.

Public Service har ett ansvar att verka för det annorlunda på samma sätt som små skivbolag och artister har ett ansvar i att inte på något sätt böja sig för marknadskrafter och "vad folk vill ha". Musik är konst och konst är till för att förändra samhället.

Men ni (om ni nu själva gör musik) kanske nöjer er med att dra några sköna riff, upprepa ett roligt ord och sedan skruva till det med den rätta radiokomprimeringen. Det är okej med mig. Jag har inget emot att folk skapar porr heller. Jag tycker bara inte att staten och dess instanser skall producera porr eller bejaka musik som inte har något högre syfte än att underhålla massorna.

Är jag ensam om det?

Andreas

Inga kommentarer: