lördag, december 02, 2006

Vetenskapsmän med eller utan hösnuva



I dagens Göteborgs-Posten finner man en annons insatt av Maud Sundqwist och Mikael Benson. De är sjuksköterska respektive överläkare på Institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för pediatrik. Låt mig citera:

"Vi söker enäggstvillingar mellan 12-50 år, där minst en av syskonen antingen har hösnuva eller är helt friska"

Jag har läst om meningen många gånger och jag försöker förstå. Det går inte att förstå på något annat sätt än att de söker enäggstvillingar som vill delta i en studie alldeles oavsett allting. Jag kan nämligen tänka mig följande kombinationsmöjligheter för enäggstvillingar och hösnuva:

1. Tvilling A är helt frisk och tvilling B är helt frisk. Det innebär att minst en (i detta fall två) är helt friska - alltså lämpliga för studien.
2. Tvilling A har hösnuva och tvilling B har hösnuva. Det innebär att minst en (i detta fall båda) har hösnuva - alltså lämpliga för studien.
3. Tvilling A har hösnuva och tvilling B är frisk. Det innebär att minst en (tvilling A) har hösnuva - alltså lämpliga för studien.
4. Tvilling A är frisk och tvilling B har hösnuva. Det innebär att minst en (tvilling B) har hösnuva - alltså lämpliga för studien.

Varför skriver man inte bara "enäggstvillingar sökes för studie kring hösnuva"?

/Andreas

1 kommentar:

Martin Domeij sa...

Nja, du har ju även följande kombinationer:

5. Tvilling A har vilken åkomma som helst utom hösnuva och tvilling B är frisk - alltså lämpliga för studien.
6. Tvilling A är frisk och tvilling B har vilken åkomma som helst utom hösnuva - alltså lämpliga för studien.
7. Tvilling A har vilken åkomma som helst utom hösnuva och tvilling B har vilken åkomma som helst utom hösnuva - alltså inte lämpliga för studien.

Alltså, de söker tvillingpar som antingen är friska eller lider av hösnuva men ingenting annat.

En alternativ formulering skulle därmed vara "enäggstvillingar utan andra sjukdomar än på sin höjd hösnuva sökes".