lördag, januari 22, 2005
En människa Del 3: Lev Sjestov
Den ryskjudiske filosofen, litteraturvetaren och teologen Lev Sjestov föddes år 1866 och dog 1938. Han är kanske mest känd som absurditetens försvarare och som en kraftfull kritiker av all form av rationellt tänkande. Han motsäger sig alla påståenden om möjligheten att finna objektiva sanningar. Sjestovs vetenskapskritik håller än idag och på många sätt vill jag påstå att han förebådat viktiga drag i den postmoderna filsofin (Derrida etc.).
Sjestov klassas ofta som existentialist och brukar klumpas ihop med sådana som Albert Camus och Sören Kierkegaard. Det här är både begripligt och orättvist. Sjestovs filosofi har en helt annan tyngd och den står bra för sig själv.
Hans stil är högst personlig och fragmentariskt monoman. Samma teman återkommer om och om igen. Budskapet hammras in och det är svårt att värja sig.
Efter att ha läst Sjestov förändras man som människa. Det är ofrånkomligt. Världen ser annorlunda ut. Om en djupdykning i Nietszches filosofi leder till relativistisk depression så leder samma djupdykning i Sjestovs filosofi till relativistisk befrielse.
De verk som framförallt rekommenderas är Athens and Jerusalem (finns tyvärr inte översatt till svenska) och Kierkegaard och den existentiella filosofin.
/Andreas
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
vem är du? intresserar mig för att få kontakt med männsikor som läst Sjestov...kontakta mig om du vill.
Skicka en kommentar